IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

Kunniajäsenemme on poissa 

Yhteiskunnallinen vaikuttaja ja puuhamies Soini Aho on poissa.

Soini Aho menehtyi 86-vuotiaana 9.1.2024. Muistoihimme jää kuva ahkerasta, iloisesta ja positiivisesta puuhamiehestä, jolla riitti tarmoa ja halua tarttua asioihin aina viimeisiin päiviin asti.

Soinille tärkeitä arvoja olivat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja heikompien puolustaminen. Näitä arvoja hän toteutti rehellisesti ja periksiantamattomasti yhteiskunnallisissa tehtävissään niin ammattiyhdistysliikkeessä, sosialidemokraattisessa työväenliikkeessä kuin Tervakosken Eläkkeensaajien toiminnassakin. Työuransa Soini teki Tervakosken paperitehtaalla paperikoneenhoitajana ja pääluottamusmiehenä. Aikaansaavan ja yhteisten asioiden hoitamisesta kiinnostuneen miehen tie vei aikanaan kunnallispolitiikkaan ja Soini toimikin pitkäaikaisena kunnanvaltuutettuna Janakkalassa viime vuosikymmenelle asti. Aktiivisesta työstään Soini palkittiin muun muassa Kuntaliiton ansiomitalilla kunniakirjoineen sekä Rafael Paasio -mitalilla. Työuransa jälkeen Soini Aho toimi pitkään Tervakosken Eläkkeensaajien sihteerinä ja Eläkkeensaajien Keskusliiton Hämeen piirin hallituksen jäsenenä, joista toimista hänet palkittiin vuonna 2021 Eläkkeensaajien Keskusliiton tunnustusmitalilla ja kunniajäsenyydellä.

Kaikkein tärkeintä Soinille oli oma perhe: Vaimo Sirkka-Liisa sekä tyttäret Saila ja Sari lapsineen. Kiireittensä keskelläkään hän ei ollut valmis tinkimään perheen yhteisestä ajasta. Soini puhui aina hyvin lämpimästi perheestään kiitellen vaimoaan tuesta ja yhteisestä elämäntaipaleesta. Soini ja Sirkka-Liisa totuttiin näkemään Tervakosken maisemissa sauvakävelyllä, pyöräilemässä tai marjastamassa ja sienestämässä. Yli 60 vuotta kestäneestä avioliitosta näkyi hellyys ja toistensa arvostaminen, huumoria unohtamatta.

Tunsin Soinin pitkältä ajalta ensin työtoverina ja esikuvana, sittemmin puoluetoverina. Mutta ennen kaikkea tunsin hänet hyvänä ystävänä: Rehtinä, avoimena ja suorapuheisena miehenä, joka oli aina valmis auttamaan ja kannustamaan. Yhteisistä hetkistä ja matkoista jäävät päällimmäisiksi mieleen Soinin oivaltava huumorintaju, osuvat sananparret ja hersyvä nauru.

Tuntuu raskaalta ymmärtää, kuinka suuren aukon Soinin poismeno jättää. Samalla Soinin lausumat sanat ”Minulla on ollut hyvä elämä” tuovat lohtua.

Kaivaten ja läheisten suureen suruun osaa ottaen

Tervakosken Eläkkeensaajien puheenjohtaja Reijo Löytynoja