Kirjallisuus

Työväentalo Seuranaukiolla Seuraa vastapäätä.
13.1.2015
13.1.2015
13.1.2015 oli Liljan lukuvuoro
Kerholla oli kirja hiukan hakusessa.

 

Kirjallisuuskerho kokoontuu työväentalolla tiistaisin
klo 10. - 11.30.

Vetäjänä toimii Annikki Koskinen.

 

Maaliskuussa 2015 Annikin kynällä:

Kutsumme kerhoa nykyään Sanaset nimellä ja se kokoontuu perinteiesti tiistaisin kymmeneltä. Tapaaminen aloitetaan runolla. Kiertävässä vuorossa oleva jäsen lukee valitsemansa runon.
Kirjoista lukuvuorossa meillä on nyt Miina Sillanpään elämäkerta. Elämäkerrat ovat kerholaisille mieluista luettavaa, mutta kyllä mukaan mahtuu muutakin kirjallisuutta, esimerkiksi Tuomas Kyröä on luettu lähiaikoina.
Runon jälkeen Lilja ja Matti lukevat käsillä olevaa kirjaa meidän toisten kuunnellessa. Useasti tuo lukeminen keskeytyy kun syntyy esillä olevasta aiheesta vilkas keskustelu. Keskustelussa pohdimme miten tuon asian tila on nykypäivänä ja mitä kehitystä on tapahtunut. Ajat ovat muuttuneet paljon, mutta yhtymäkohtia löytyy hyvin monen asian kohdalla kirjoitushetken ja nykypäivän osalta. 

 

 

Ystävänpäivä 2012 Kirjallisuuskerhossa.

 Ystävänpäivänä kerho sai yllätysvieraan kun Stigell’in Pekka tuli paikalle kameransa kanssa. Pekka kertoi tämän olevan ”virallisen kuvauksen" Kirjallisuuskerhosta nettiin kotisivujamme varten. Valitettavasti kerhomme oli kovasti vajaa kun Marja ja Auli puuttuivat.

Tuon tiistain kerhon kokoontuminen oli alkanut muutenkin poikkeuksellisesti kun normaalisti aina paikalla olevaa Parkkisen Marjaa ei kuulunut tulevaksi. Poikkeuksellinen poissaolo toi lisäksi sen ongelman, että hän omistaa kirjan jota luetaan ja josta keskustellaan, joten sitä ei ollut nyt käytettävissä.

Tällä kertaa kerhon työstämä kirja on Tervakoskella syntyneen professori Tarmo Koskisen tutkielma Elämää Tervakosken kyläyhteisössä.

Kirjan puuttumisen ei annettu häiritä sen enempää.

Aloitamme niin kuin aina. Vuorottain jokainen esittää mielirunonsa, tai ajatelmansa.

Tällä kertaa vuorossa oli Lilja, mainio lukijamme. Hänellä on ohje vanhenevalle ihmiselle ja siitä seuraa vilkas keskustelu. Pirkko, muistiin kirjoittajamme on loihtinut kahvit ja kastettavat. Taitaa olla hänellä jokin muukin syy?

Seuraavan tiistain ajatelman vuoro on Annikilla, jolta olemme saaneet paljon viisaita ajatuksia.

Toinikin tulee paikalle hieman myöhässä, kuten aina. Mutta missä on Auli?

Hän on asunut Tervakoskella melkein koko ikänsä. Hän on ns. evakkoja, kun on ainoana meistä asunut ”Kylässä”, niin kuin tätä tehtaan asutusaluetta aiemmin kutsuttiin. Nykyisin hän on evakossa kun asuu Pariisissa.

Siljakin on melkein syntyperäisiä kun on muuttanut Vähikkälästä Huistiin.

Lea vuorostaan on kartanon tyttöjä. Minä itsekin olen melkein Tervalainen, kun olen Rauhalasta, sieltä vanhan kolmostien toispuolelta.

Lilja ja Matti ovat muualta tulleita ja täällä toisensa löytäneet aviopari. Lilja on muualta tullut, mutta niin Tervakoskelainen, kuin voi olla.

 

Kerho on toiminut nelisenkymmentä vuotta.

Kirjallisuuskerho on toiminut melkein koko Tervakosken Eläkkeensaajien olemassa olon ajan. Luetuksi on tullut Janakkalan historia, Tervakoski oy:n historia, Laurin kirkon vaiheilla, Aleksis Kiven Elämää, Väinö Talvion Muistelu ja paljon muuta mielenkiintoista.

Täällä joukossamme on ollut monta kylään muuttanutta joita ihmetyttää yhteisön elämä entisaikaan. Silloin tehdas antoi kaiken ihmisille.

Eräs mielenkiintoinen muistelu syntyi pyykki- ja saunapäivistä. Käytössä olivat pyykkitupa ja yhteissauna joilla olivat omat rituaalinsa, joista ei voinut poiketa.

Ihmetystä herätti myös talojen nimistö, Viistola, Pitkäpytiikki, Poukkala, Kissanhäntä, Pomola ym. Entäs kuinka lyhyen matkan päässä on Pariisi, Moskova, Berliini josta valitettavasti on vain muistot jäljellä.

Kirjallisuuskerhossa käy vakituisesti 10–12 henkeä. Virallisesti vetäjinä toimii Tuula ja Pirkko. Kokoonnumme joka tiistai klo 10 työväenyhdistyksen talossa.

Monta tuolia on vielä vapaana pöydän ympärillä. Mukaan tulijan ei tarvitse itse lukea eikä puhua, voi vain kuunnella.

Tämän Kirjallisuuskerhon esittelyn piirteli Tuula.